mapa stránek || vyhledávání

Delfíni jsou vybíraví, mají rádi vysoce kalorickou stravu

Podle čeho si delfíni vybírají svou kořist? Dávají přednost kvalitě, nebo sežerou všechno, na co přijdou, podobně jako žraloci nebo mečouni? Francouzští vědci analyzovali obsah žaludků delfínů obecných (Delphinus delphis) a dospěli k závěru, že jsou, pokud jde o jídlo, velice vybíraví. Konzumují totiž výhradně vysoce kalorickou stravu (přes 5 kJ/g). Delfíny vyhledávaný je zejména skopelus Kroyerův (Notoscopelus kroeyeri, energetická hodnota 7,9 kJ/g), který tvoří až 69 procent jejich jídelníčku. Oblíbený je i lampovník severský (Benthosema glaciale, energetická hodnota 5,9 kJ/g). Naopak zcela ignorována je uzlatka Copeova (Xenodermichthys copei, energetická hodnota 2,1 kJ/g), přestože patří mezi nejrozšířenější druhy ryb. Studii zveřejnil 20. června 2010 odborný časopis Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.

Delfín obecný (Delphinus delphis

Delfín obecný (Delphinus delphis)

Delfín obecný je v teplých pobřežních vodách Atlantského oceánu poměrně hojný. Vědecký tým, v jehož čele stál Dr. Jerome Spitz z francouzské univerzity v La Rochelle, prozkoumal obsah žaludků delfínů, kteří uvízli v sítích rybářů v Biskajském zálivu. Zjištěné poznatky o jejich stravě autoři studie porovnali s údaji o výskytu ryb. Tak se ukázalo se, že delfíni nechávají běžné druhy ryb bez povšimnutí a zaměřují se na hodnotnější zdroje potravy, i když nejsou tak snadno dostupné. Kromě uzlatky Copeovy ignorují například pilozuba Beanova (Serrivomer beanii) nebo světlonoše hlubokomořského (Stomias boa ferox).

Studie připomíná, že předchozí výzkumy naznačily podobnou specializaci při výběru potravy u delfínů pruhovaných (Stenella coeruleoalba).

Na otázku, proč se delfíni nespokojí s méně kalorickou stravou, se nabízí logická odpověď: Delfíni jsou teplokrevná zvířata a jejich životní styl je energeticky náročný. Chladnokrevní predátoři tak nároční nejsou, například žralokům stačí za jeden den sežrat potravu o hmotnosti necelých dvou procent jejich těla.

Zatímco uzlatka Copeova delfínům nechutná, lampovník severský je pro ně pochoutka.

Zdroje:
Journal of Experimental Marine Biology and Ecology
BBC News (23.06.2010, Dolphins in the Atlantic prefer to eat high-energy fish)

Další články v rubrice:

25.6.2010

Magazín Gnosis - informace pro ty, kdo hledají poznání - provozovatel: Libor Kukliš, 2004 - 2024

Pro články čtenářů je vyhrazena sekce Hledání Světla. Máte-li zájem o publikování svého článku, pište na e-mail info@gnosis.cz.

Přebírání článků je možné po předchozí domluvě a pod podmínkou uvedení zdroje (tím se rozumí uvedení jména autora a příslušného odkazu).

Tento web používá jen nezbytně nutná cookies, která jsou zákonem povolena bez odsouhlasení.

Odkazy:

Slunovrat Agentura BYTÍ Bylinkové království PERSONÁLNÍ BIODYNAMIKA AOD - průvodce transformací Rahunta Česká Konference